Orkidéer

Orkidéer

Cattleya Landate

Cattleya LandatePosted by Karin Fredholm Tue, August 16, 2016 19:43:37

Inköpt: Marita Åkesson våren 2016

OP: Maj -17 samt delad i 3 delar av misstag.

Utevistelse sommaren: 2017 (1 vecka ca)Skulle ta bort några bakbulber vid omplantering & lyckades klippa bort två stora blad som skulle vara med i den nya delningen. Men nu kommer redan en månad senare en ny tillväxt upp på delningen/bakbulberna. Väntar på rötter på bladen jag klippte loss men tror inte det blir något av det. Moderplantan har början till knopp. Embryostadiet än men kommer det bara inget vatten i detta år kanske det blir något.

En fantastisk primärhybrid mellan arterna (guttata x aclandiae)
En primär som dessutom är trevlig att se på. Annorlunda än många andra cattleya både vad gäller bladens färg och form samt rötterna som i sin tur är väldigt ljusa och kraftiga. Liknar amethystoglossa. En stabil gynnare! Maritas plantor håller utmärkt klass. Jag har köpt en hel del från henne och man får verkligen vad man betalar för - kvalitet! Dessvärre hade blomman (som syns på bilden) brutits av. Marita sa att detta brukade främja snabbare tillväxt av ny bulb från bulben med den avbrutna blomman på. Mycket snart växte en ny bulb med rekordfart ut från basen av årets tidigare bulb.

Den syns något ljusare på bakre delen av plantan i bild. Jag skymtar något i mitten, hoppas det blir en blomma!

Jag ställde ut den för att "väcka" knoppbildningen något, istället fick den solskador, fula svarta märken och ett blad föll av. Två är jättefula. Jag skäms över att ha misshandlat plantan så. Allt blev bara fel fel fel denna gång. Men hon kämpar på. Hoppas på blomning fortfarande faktiskt!


Trist bild på henne idag 3/8-17:

MEN kanske blir knoppar!!


-----------------------------------------------------------------------------------------

Landate nr 2 (delning Maj -17)

OP: Maj -17 i bark/mossa

En ny tillväxt växer på bra på bakbulberna!

De gamla bladen har blivit återfuktade dessutom aug -17.
Länk till mer info om denna vackra planta >>


  • Comments(0)//orchids.mylifestyle.se/#post25